Blog de cuina tradicional dolça i salada!

dimecres, 30 de gener del 2013

COULANT DE TURRÓ




Continuem amb els plats Nadalencs. Avui us ensenyo els postres que vaig fer, uns coulants de turró. En aquest postres hi tenen a veure 2 persones, la Patricia la meva cosina, la qual em va despertar les ganes per preparar uns coulants de xocolata divins i que les dos no vam parar fins que van sortir. I l’altra la Laura que parlant profundament de cuina i de postres li vaig dir que no tenia ni idea de que fer de postres per Nadal i llavors va sortir l’idea del coulants de torro i al final així va ser!! Així que aquest va per elles dos!!

Ingredients: (per a 6 unitats)

200gr de turró de Xixona
90gr de farina
75gr de sucre
30gr de mantega

1.En una paella torrarem la farina per a que no sigui crua uns 3-4 minuts, fins que canvií de color.

2.Esmicolarem el turró, i desfarem la mantega al microones uns 10 segons.

3.Posarem tots els ingredients dins un bol i ho batrem amb la batedora elèctrica fins que sigui una pasta homogènia.

4.Previament agafarem unes flameres petites i les haurem untat amb mantega i espolvorejat amb farina.

5.Repartirem la pasta dins els motlles, els taparem amb un tros de plàstic film i les deixarem al congelador fins al moment de coure. Aquest pas de congelació crec que es indispensable per a que quedi el cor del coulant líquid.

6.Quan els vulguem coure els retirarem ½ hora abans del congelador.

7.Prescalfarem el forn a 180º, i quan sigui calent traurem el film que tapava els coulants i els enfornarem uns 12 minuts. Cada forn es un mon i jo per a aconseguir uns coulants perfectes vaig arribar a fer fins a 5 probes. Al vostre forn poder seran 10 minuts o poder 13 així que ja sabeu a vigilar.

8.Els retirem del forn, deixarem que refredin un parell de minuts i amb molta cura desemmotllarem amb la ma molt ràpidament i els servirem en un plat decorat amb una mica de xocolata desfeta o unes ametlles torrades.


Bon profit a tots!!!

dilluns, 21 de gener del 2013

TERRINA DE CARN D'OLLA



Aquí la recepta que us vaig prometre!! 100% aprofitament i la mar de bona!
Una terrina de carn que es tan fàcil de fer que jo la vaig fer el mateix dia de Nadal i desprès cap al congelador!! No necessita cocció ja que compacta amb les gelatines naturals de les carns. Aquesta recepta la vaig veure al programa Divendres de tv3 i la presentava la Carme Ruscalleda així que tots a aprofitar!!

Ingredients: (per 2 terrines)

Les carns de la sopa de Nadal
Les verdures que vulguem de la sopa de Nadal

1.Agafarem un motlle de plumcake i el folrarem amb film de cuina vigilant que ens quedi una mica penjant per poder tapar desprès la terrina.

2.Anirem fent capes amb la carn les verdures i les pilotes llangonisses. Jo i vaig tirar totes les carns i al mig vaig fer una capa de patata i un altra de pilota i llangonissa. Ho hem d’apretar tot molt be per a que pugui compactar la terrina amb el fred.

3.Tapem la terrina amb el fil i sobre i posarem pes, jo i vaig posar un parell de brics de llet, i ho deixarem 24hores a la nevera per a que compacti be.

4.El dia següent ho desemmotllarem sobre una safata, el tallem i el podem congelar per un altre dia.

5.Aquesta terrina es ideal menjada una mica calenta, també dins un entrepà o feta a talls i passada una mica per la planxa fins que quedi una mica torrada, acompanyada d’una amanida tenim un sopar genial!!


Bon profit a tots!!!

dimarts, 15 de gener del 2013

SOPA DE NADAL AMB PILOTETES



Tornem amb la recepta estrella del Nadal, la sopa amb galets i pilotetes. Aquesta sopa es tant diferent amb la que fem la resta de l’any, aquesta te més fato i esta feta amb més amor i carinyo! Jo aquest any la vaig fer amb un perol ben gran a fora al balcó i amb un tres peus així me’n va sobrar per a menjar-ne tot el que queda d’hivern!! Nomes dir-vos que aquell dia al matí tot el carrer feia oloreta a Nadal!! Aquest cop la protagonista de les fotos va ser la meva mare així que gràcies Mama!!!

Ingredients: (per a 15-16 litres d’aigua)

2 trossos d’ossos de vedella a ser possible de cua o genoll
3 pams de llonganissa
2 pams de botifarra negra
1 tall ben generós de cansalada de porc
2 os de corder a ser possible de costella
8 o 9 ossos de porc petits
1 os d’espinada
2 ossos de pernil a ser possible amb una mica de carn
½ gallina
3 o 4 carcasses de pollastre
200gr de morró i orella de porc
4 ossos salats petits
2 o 3 pilotes de carn picada
½ col
2 o 3 porros
2 xirivies
2 naps
4 pastanagues
2 rames d’api
3 patates
4 cebes petites

Per la sopa:
500gr de carn picada mixta per a fer les pilotetes
1 ou
1 miqueta de pa rallat
sa
galets de la mida que ens agradin

1.Dins l’olla i posarem 2 o 3 litres d’aigua i tot seguit i posarem la gallina, els ossos de vedella, la cansalada, les carcasses de pollastre, ossos de porc, ossos de corder i l’os d’espinada o cobrirem amb aigua o taparem i deixarem una mitja hora.

2.Passat aquest temps destapem l’olla i tirarem els ossos salats, els ossos de pernil i el morro i l’orella de porc juntament amb el porro, la xirivia, el nap, la pastanaga i l’api tirarem uns 10 litres d’aigua i deixarem coure una hora i mitja ben bona tapat i a foc mitja.

3.Passada l’hora i mitja tirarem la mitja col, la botifarra negra, la llonganissa, les pilotes, les patates i les cebes i ho deixarem coure uns tres quarts d’hora més. Si fes falta li podríem tirar uns 2-3 litres més de caldo ja que una mica evaporarà amb tot aquest temps.

4.Apagarem el foc i deixarem que refredi. Jo la vaig deixar fora el balcó ja que aquí a la meva zona i sol fer bastant fred. Tot aquest procés el vaig fer el dia 24 al matí.

5.El dia de Nadal tornarem a escalfar el caldo perquè s’haurà solidificat tot amb el fred. De mentre agafarem la carn picada i la barrejarem amb l’ou i el pa fins que sigui ben homogeni i ho rectificarem de sal, el procés es ben be com si féssim unes mandonguilles però sense enfarinar-les. Farem pilotetes petites unes 4 o 5 per persona i les reservarem.

6.Passarem el caldo ja calent dins una olla i tirarem les pilotes i ho posarem uns 5 minuts al foc per a que vagin coent les pilotetes, passat aquest temps i tirarem els galets que vulguem mes o menys per persona i deixarem coure segons les especificacions del fabricant.

7.Rectificarem de sal i ja tenim la sopa de Nadal llesta. La podem servir juntament amb les verduretes i la carn de la pilota gran, la llonganissa, la botifarra negra, la cansalada i les orelles i el morro del porc, tot això per a qui en vulgui.

8.Jo quan vaig retirar el caldo i vaig posar 2 litres més d’aigua i ho vaig deixar bullir uns ¾ d’hora més mentre dinàvem.

9.NO tireu la carn del bullit la pròxima entrada tindrem una recepta 100% aprofitament i molt bona!! Ah, per cert no son croquetes!! J



Bon profit a tots!!!

dissabte, 12 de gener del 2013

PLUMCAKE DE CARABASSA




Aquest any deu se l’any de la carabassa perquè no dono temps a gastar-ne una que ja en tinc un altra a casa!! I per donar-li sortida i que no sigui la típica crema de carabassa la deixo caure dins els plumcakes o per que no unes empanadilles dolces en fi l’important es donar-li sortida.

Ingredients:

1 vas petit de nata
225gr de sucre
250gr de farina
120ml d’oli
3 ous
1 sobre de llevat
325gr de carabassa crua a daus
1 polsim d’anís en pols

1.Posarem la carabassa dins un bol i la posarem 10 minuts a potencia màxima al microones. La traíem i la triturem amb la batedora elèctrica i la reservem.

2.En un altre bol posar la nata, els ous i el sucre i o batrem molt be. Hi afegim l’oli i l’incorporem, tot seguit i tirarem el llevat i la farina tamisats i ho batrem altre cop fins que sigui una mescla homogènia. Finalment incorporarem el polsim d’anís i el puré de carabassa i ho integrarem molt be a la barreja.

3.Prescalfem el forn a 180ºC opció d’alt i baix. Mentrestant s’escalfa el forn untarem amb mantega el motlle de plumcake i l’espolborejarem amb farina per a que no s’enganxi al coure.

4.Posem la barreja dins el motlle i ho posarem dins el forn. Jo a la mitja hora el tapo amb un tros de paper d’alumini i el deixo una mitja hora mes, en total una hora.

5.Per saber si es cuit el punxem amb un escuradents i si surt net ja el podrem treure del forn. Deixarem que refredi i el desemmotllem sobre una reixa.

6.Per decorar-lo hi podeu tirar per sobre unes llavors de carabassa torrades i una o dos cullerades de sucre.


Bon profit a tots!!!

dimarts, 8 de gener del 2013

TORTELL DE REIS




Avui fa un anyet que va començar aquesta aventura!! Amb ella he compartit més alegries que un altra cosa i també m’ha impulsat una mica a fer coses noves de les quals ja formen part del meu petit recull de receptes de diari. Després de 52 seguidors i més de 22 mil visites (per a mi moltes), nomes us vull donar les gracies a cada un de vosaltres que heu impulsat a que dones a coneixes les cosetes que faig. Des d’avui aniré penjat les receptes que vaig fer pel dia de Nadal i aquest fantàstic tortell de reis tret de la pagina webos fritos i que la veritat que sense un vídeo tan ben explicat de segur que no hagués sortit un tortell tan i tan bo!!

Ingredients:

Per la massa mare:
70gr de llet                                                                       
10 gr de llevat fresc de pastisseria
1 c/p de sucre
130gr de farina de força

Per la massa principal:
60gr de llet
70gr de mantega a temperatura ambient
2 ous M
25gr de llevat fresc de pastisseria
25 gr d’aigua d’azahar
450gr de farina de força
1 pessic de sal
120gr de sucre glaç aromatitzat amb la pell de mitja llimona i mitja taronja

Per decorar:
1 ou batut
sucre mullat amb unes gotetes d’aigua
cireres amb almívar
ametlla crocant

Per farcir:
Nata
Trufa
Crema pastissera...

1.agafarem el sucre de la massa principal el posaren un una tassa i li tirarem la pell rallada de la taronja i la llimona, ho barrejarem i ho deixarem reservat.

2.Agafarem tots els ingredients de la massa mare i els barrejarem en un bol petit fins que tinguem una bola homogènia de massa. Omplirem un bol gros amb aigua freda i dins i posarem la bola de la massa mare. Passat uns deu minuts flotarà a l’aigua, ja la podem treure i deixar-la en un platet per utilitza-la mes tard.

3.Prepararem la massa principal. En un bol posar tota la farina i farem un crater al mig, hi posarem el sucre, la sal, la mantega, els ous, l’aigua d’azahar i finalment la llevat desfeta dins la llet. Ara es moment de començar a amassar fins que tinguem una bola homogènia, traspassarem la massa sobre el marbre de cuina i continuarem amassant uns 10 minuts mes, si la massa es torna dura la deixarem reposar 5 minuts per a que torni a ser elàstica.

4.Passat aquest temps posarem la massa dins un bol prèviament untat amb oli i la taparem amb un tros de film de cuina, deixarem fermentar unes 6 hores mes o menys perquè a de doblar una mica mes del seu volum inicial.

5.Passades les hores traurem la massa del bol i la partirem per la meitat ( es ha dir que podrem fer dos tortells!!) la deixarem amb forma de bola i li donarem la forma al tortell. Com farem això, doncs molt fàcil posaré el dit just pel mig de la bola i li farem un forat i ara es qüestió d’anar donant la forma al tortell per a que quedi una mica igual de tots els costats, una bona manera es alçar el tortell i deixar que el seu propi pes el vagi estirant alhora que li anem donant la volta així ens quedarà igualet per tots els costats.

6.Agafarem una safata de forn i li posarem un tros de paper vegetal. Posarem el tortell sobre i al mig del forat i posarem un cercle d’emplatar untat amb oli així evitarem que el forat del mig es faci petit, el taparem amb un drap de cuina i el deixarem reposar unes 3-4 hores mes a de tornar a doblar el seu volum.

7.Passat aquest temps destaparem el tortell amb molta cura que sinó pot desinflar-se tot i el decorarem al gust, primer el pintarem amb l’ou batut amb un pinzell i amb molt de conte de no punxar-lo, posarem les cireres, el sucre moll i per últim una mica d’ametlla crocant.

8.Ara es el moment de fornejar-lo, primer pres calfarem el forn a 200ºC, quan el forn sigui calent posarem el tortell dins el deixarem dotze minuts i el baixarem a 180ºC i el courem uns 5 minuts mes, (si veiem que es crema obrim el forn ràpidament i el tapem amb un tros de paper d’alumini). Apagar el forn retirar el tortell i deixar-lo refredar.

9.Quant el tortell sigui fred retirarem l’anell del mig amb molta cura i amb l’ajuda d’un ganivet de punta.

10.Agfarem el tortell i el partirem per la meitat, i el farcirem amb el que mes vulguem amb el meu cas un de nata i un de trufa, posarem el rei i la fava, el taparem amb cura de no xafar el farcit i ja es llest per a regalar a qui vulguem o per menjar-lo sense mes!!

Espero que us hagi agradat i que us poseu a fer tortells per a regalar per que la veritat que surt bo, boníssim!!!!


Bon profit a tots!!!