Blog de cuina tradicional dolça i salada!

dijous, 28 de febrer del 2013

SALSA BECHAMEL



Avui us deixo amb un altre basic de cuina. Una salsa bechamel, aquesta feta amb farina de panís i no es tan pesada com la clàssica. Des del dia que la vaig provar sempre l’he feta així i la veritat que no falla!! A casa la tieta en vam fer 2 litres de cop i fàcil i ràpid!!

Ingredients:

15gr de farina de panís (maicena)
250ml de llet
1 culleradeta de cafè de ceba en pols
sal
pebre


1.Separem en un vas 3 dits de la llet i desfarem en fred la farina. Ho reservarem.

2.En una olla petita posarem la resta de la llet, amb un polsim de sal, un polsim de pebre i la ceba en pols, quan bulli i tirarem la llet amb la farina que hem reservat abans i amb un batedor manual anirem barrejant fins que espessí, amb un parell de minuts ja tindrem la salsa bechamel apunt.

3.Aquesta salsa es molt versàtil ja que ens serveix per acabar un munt de plats, des de els famosos canelons, passant per un gratinat de macarrons o per unes verduretes al forn. No ens descuidem que la salsa bechamel es la base de les croquetes i que també es pot fer amb farina de panís posant 10gr més de farina.



Bon profit a tots!!!

divendres, 22 de febrer del 2013

AMANIDA AMB BOLETS, PARMESÀ i BASTONETS DE PIPES


Cansats de menjar com a lladres durant les festes de Nadal el dia de fi d'any ens vam plantejar amb la colla de menjar amanida, vam pensar que podia ser un plat sencill sense gens de feina i que podiam quedar la mar de satisfets i aixi va ser, la idea la vaig treure de la festa del resident que fem cada any a la feina aixi que el merit es de les cuineres que treballen amb mi!!! Per suposat hi vam fer alguns canvis per fer-la una mica mes al nostre gust.
Aquesta recepta la dedico a tots i totes els que treballem aquell dia per fer d'un dia qualsevol un dia especial!!

Ingredients:

Brots d'enciam variats
rovellons i llanagues
pinyons
bacon a daus
formatge parmesà a lamines
bastonets de pipes

Per la vinagreta de figues:

Melmelada de figues
oli
vinagre
sal

1.Rentarem i eixugarem be els brots d'enciam. En una paella amb unes gotes d'oli sofregirem be els bolets i els rectificarem de sal. En un altra paella dorarem be el bacon i el reservarem.

2.En un bol petit hi tirarem 8 cullerades soperes de melmelada, un bon rajolí d'oli d'oliva i una mica de vinagre i amb una forquilla ho barrejarem be fins que sigui homogeni. Ho probarem per saber si es al nostre gust, si no es aixi ho rectifiquem, ho barrejem un altre cop i tornem a probar fins que sigui al nostre gust. Al final la rectifiquem de sal.

3.A cada plat posarem l'enciam, sobre els bolets saltejats, per sobre el bacon a daus, posarem els pinyons i el formatge distribuit per sobre i al final acabarem el plat amb un parell de bastonets de pipes. Ho amanirem amb un parell de cullerades de vinagreta de figues per sobre i ja tenim llesta una gran amanida per a disfrutar d'un dia de festa.


Bon profit a tots!!!

dilluns, 18 de febrer del 2013

CROQUETES DE PEIX


Un altre plat d' apofitament d'altres plats, sempre va be tindre alguna cosa pel congelador per quan no tinguem temps de cuinar. Us recomano aquestes croquetes perque surten molt bones i de ben segur us recordaran a mar!

Ingredients:

350gr de peix del caldo esmicolat i picat
1 ceba
100gr de farina
1/2 litre de llet
50gr de mantega
sal i pebre
Per arrebossar:
farina
ou
pa rallat
oli

1.En una paella posarem la mantega i la deixarem desfer a foc fort. Quan sigui desfeta i tirarem la ceba picada i la deixarem fregir. Jo amb les barilles manuals la vaig movent tota l’estona ja que es tan menuda que en un tres i no res es pot cremar, fins que sigui roseta.

2.Baixarem el foc a la meitat i tirarem la farina tamisada, aquí l’integrarem amb la mantega i la ceba barrejant fins que quedi com una mena de pasta i ho barrejarem 1 minut per a que la farina perdi el gust de cru que te.

3.Tirarem un raig de llet i barrejarem fins que sigui casi be del tot integrada i llavors i tirarem la llet en quantitats importants i l’anirem barrejant fins que sigui casi be integrada i així fins que se’ns acabi la llet.  Ha de quedar una bechamel espessa, el punt esta en quan se’ns d’espega la nostra massa de les parets de la paella. Si ens queden grumolls podem passar-hi la batedora elèctrica.

4. Ara es el moment de tirar el peix picat, ho barrejarem tot molt be per a que s’integri be tot a la massa. Apagarem el foc i ja tenim la massa feta.

 5. Quan l’apaguem del foc esperarem 5 minuts i la taparem amb film. La deixarem refredar sobre el marbre i després la passarem a la nevera així es farà una mica mes compacta i ens anirà millor per a formar les croquetes. Millor si les deixem d’un dia per l’altre.

6.Ara es el moment de formar les croquetes, tenim dos opcions que es agafar una petita porció amb les mans i donar-li forma a la croqueta o amb dos culleres agafar una mica de massa i passant d’una cullera a l’altra es formarà la croqueta, aquí cadascú que ho faci com mes be li vagui. Quan tinguem una croqueta la passarem per farina, ou i pa ratllat respectivament, i així amb totes les croquetes.

7.I ara es moment de fregir-les amb oli abundant fins que siguin daurades.

8.Un cop feta la croqueta avans de coure-la tambe la podeu congelar per a proximes vegades.



Bon profit a tots!!!

dijous, 14 de febrer del 2013

SORBET DE MANDARINA AMB CAVA


Que millor que un sorbet per anar fent baixar un bon dinar i si es el dinar de Nadal encara millor!! Nomes dir-vos que aquest sorbet es refrescant i d'hivern i que a més a més quedareu la mar de bé! Es facil de fer i amb un resultat espectacular!

Ingredients: ( per a 8 persones)

1 litre de sorbet de llimona
8-9 mandarines
1 benjamí de cava

1.Pelarem les mandarines i les passarem per la liquadora per a obtindren el suc. Ens han de sortir uns dos vasos. I si no teniu liquadora doncs treieu el maxim de pell blanca de la mandarina la tritureu amb la batedora de ma i despres ho passeu pel xino.

2.Barrejarem el litre sencer de sorbet amb el suc de mandarina i ho barrejarem molt be. Tot seguit i tirem el benjamí de cava i ho acabem de barrejar be.

3.Ho posarem una hora al congelador per a que agafi una mica de consistencia.

4.Ho servim en copes o en vasos alts i llestos per a continuar menjant!!

5.Si ho feu de avui per dema millor treure el sorbet mitja hora avans per a que perdi una mica de fred.


Bon profit a tots!!!


dijous, 7 de febrer del 2013

COCA DE LLARDONS





“El dijous llarder botifarra, botifarra el dijous llarder botifarra menjaré”

Avui es dijous gras, iniciem el carnaval, una setmana de disbauxa  justament abans de la Quaresma. Aquest dia antigament es menjava botifarra d’ou, coca de llardons i truites de tot tipus, per com tot aquestes cosetes que ens fan sentir arrelats a la nostra terra es van perdent i això sempre fa una mica de pena. Per això us deixo la coca de llardons per a poder celebrar el primer dia del carnaval i així recuperar una mica les nostres tradicions!!

Ingredients:

2 lamines de pasta de full
150gr de llardons de bona qualitat
1 ou
un bon grapat de pinyons
sucre abundant

1.Triturarem els llardons amb la picadora. Ami m’agrada no trobar-los gaire, però com que això va a gustos si els voleu mes grossets els talleu amb el ganivet.

2.Extendrem un polsim de farina sobre el marbre de la cuina i sobre i posarem una de les lamines de pasta de full, per sobre estendrem la pasta dels llardons i taparem amb l’altra lamina de pasta de full.

3.Agafarem el corró i anirem estirant la pasta de full amb gracia per a que ens vagui quedant de la mateixa forma, a la meitat d’estirar la girarem amb cura tornant a tirar una mica de farina sobre el marbre i tornarem a estirar-la fins que ens quedi molt fina he igual, a mi m’ha quedat un quadrat molt gran i he fet dos coques. Amb una forquilla marcarem una mica les bores per a que es tanquin. Pre escalfarem el forn a 180ºC opció dalt i baix.

4.Posarem una mica de paper de forn a la safata i amb cura i posarem la coca a sobre, batrem l’ou i pintarem la coca amb l’ou batut, per sobre i tirarem pinyons i finalment sucre abundant així farà una crosta i aquí tota la gracia de la coca, el sucre barrejat amb el llardó.

5.Introduirem la coca al forn a mitja alçada aproximadament uns 20-25 minuts o fins que la veieu dauradeta.

6.Al retirar del forn tindrem molta cura a posar-les en una safata i les deixarem refredar i ja seran llestes per menjar.


Bon profit a tots!!!

dimarts, 5 de febrer del 2013

POLLASTRE AMB GAMBES



Avui us deixo un dels segons plats que vaig fer el dia de Nadal. Va agradar molt, tant que ningú de taula va recorda a fer-li una fotografia al plat!!! Sort que va sobrar i dos dies després li vaig fer la foto!! Aquest es un d’aquells plats que millora d’un dia per l’altre, els gustos es barregen i es tot una delícia!!!

Ingredients: (per a 4 persones)

¼ de pollastre per persona (sempre trio la part de la cuixa)
12 gambes
½ pot de tomata natural feta a casa
1 ceba
1 vas de conyac
caldo de pollastre
1 ramet d’herbes aromàtiques
oli
sal
Per la picada:
3 llesquetes de pa torrat
2 grans d’all
unes quantes ametlles
unes quantes avellanes
un grapadet de pinyons
1 ramet de julivert

1.En una cassola posarem un bon raig d’oli d’oliva i marcarem el pollastre fins que sigui ben ros i el reservem. En el mateix oli també marcarem les gambes i també les reservarem juntament amb el pollastre.

2.Tallarem la ceba a juliana. En el mateix oli de marcar el pollastre i les gambes confitarem la ceba a foc suau, quan sigui cuita i tirarem la tomata i el ramet d’herbes i deixarem coure uns 6-7 minuts.

3.Incorporarem el pollastre al sofregit i tirarem per sobre el vas de conyac tot seguit i posarem flama per sobre per a flamejar-ho. Tingueu sempre una tapa a ma per si el foc es descontrola i sobretot en aquest pas apagueu l’extractor de fums!!!

4.Quant s’acabi la flama i tirarem caldo de pollastre fins a cobrir i ho rectificarem de sal, abaixarem el foc i ho deixarem fen xup xup uns 30 minuts mes o menys.

5.En aquesta estona morta anirem preparant la picada, posarem tots els ingredients dins el vas de la batedora elèctrica afegint un culet del caldo del pollastre i ho triturarem tot molt be.

6.Passat els 30 minuts el pollastre ha d’estar tendre, hi afegirem la picada li donarem unes voltes per a que quedi tot barrejat i ho taparem uns 10 minuts mes.

7.Passat 10 minuts posarem les gambes, afegirem si convé una mica més de caldo hi deixarem acabar de fer uns 10 minuts més. Apagarem el foc i deixarem que reposi fins l’endemà.


Bon profit a tots!!!