He vist la necessitat de començar un blog, ja que la cuina a despertat molt interes en mi! M’agrada el que faig i voldria compartir-ho amb família, amics i perquè no, tothom que ho llegeixi. Espero que les meves receptes us puguin ajudar ja que la satisfacció que dona un menjar casolà no te paraules;La meva experiència no es pot comparar amb la de mares i padrines que han dedicat tota la vida a la cuina però espero que d’aquí uns anys això hem serveixi com experiència. Que comenci la cuina!
Blog de cuina tradicional dolça i salada!
diumenge, 29 de gener del 2012
POMES CUITES al microones
Avui toca fruita facileta i tèbia que aquest dies de fred va molt be!! Les vaig fer a mitja setmana i tenia la recepta preparada per avui ja que m’ha tocat treballar i necessitava algo fàcil que no hem portes molta feina de publicar! Es una variant de la típica poma al forn però es igual de bona espero que us animeu a fer-la.
Ingredients:
5 pomes
1 cullerada sopera de sucre per poma
1 culleradeta d’anís per poma
1.Rentarem molt be les pomes, els i tallarem el barret (els reservarem) i els i traurem per la part del barret tot el cor que pugem amb un ganivet o un pelador.
2.Al forat que ha quedat hi posarem la cullerada de sucre i la culleradeta d’anís a cada poma, els hi tornarem a posar el barret i les posarem en una safata que ens serveixi per al microones.
3.Les posarem a màxima potencia uns 15 minuts elles soles aniran suant el sucre i s’aniran coent.
4.Si passats els 15 minuts no estan prou cuites les anirem posant de 3 minuts en 3 minuts fins que siguin al punt que ens agraden.
5.Si les preferiu al forn es el mateix procediment a uns 200ºc i el temps s’allargarà de 30 a 45 minuts ja ho sabeu tot depèn del forn.
Bon profit a tots!!
dimecres, 25 de gener del 2012
VICHYSSOISE
Avui toca una recepta de cullera! Aquestes per mi son les meves preferides, m’agrada molt menjar amb ella, es igual que siguin sopes, cremes, caldos… Doncs be, avui farem una crema que surt del típic puré de bullir i triturar, avui toca una vichyssoise. Aquest plat elaborat amb patata, porro i ceba s’atribueix a la cuina francesa i la veritat que de ven segur que si el coneixeu us agrada molt! Aquest plat el vaig descobrir a la Boda d’una tieta meva i des de llavors sempre que puc el faig, no sempre que m’agradaria però be així no l’avorreixo i sempre el trobo molt bo!!
Ingredients:
300gr de porro blanc
450gr de patata
100gr de ceba
1l de caldo de pollastre
1 potet de nata liquida
Sal
Mantega o oli d’oliva
1.Tallarem el porro a rodanxes rebutjar-ne tota la part verda, pelarem i tallarem la patata i la ceba.
2.Posarem una mica de mantega en una olla a foc fort, quan s’hagi desfet i sigui calenta i posarem el porro tallat i el sofregirem uns 10 minuts, a continuació i posarem la ceba i ho courem tot junt 5 minuts mes.
3.Passat aquest temps tirarem les patates els hi donarem unes voltes i tot seguit i tirarem el caldo i ho farem bullir uns 20 minuts.
4.Traurem del foc i ho triturarem molt be amb la batedora elèctrica i ho rectificarem de sal, hi tirarem la crema de llet li donarem unes voltes mes hi ho reservarem a la nevera.
5.Aquesta crema s’acostuma a servir freda o tíbia ja que li potencia el gust, tot i que jo a l’hivern també la prenc calenta.
6.Per decorar jo avui hi he tirat unes nous trencades a trossets petits, però també hi podeu tirar crostons de pa fregit o simplement una mica de julivert fresc.
7.El caldo de pollastre el faig amb dos pastilles de caldo de pollastre i un litre d'aigua, ja que no acostumo a tindre caldo fet per casa, però això ja va a la vostra elecció.
Bon Profit a tots!
diumenge, 22 de gener del 2012
LIONESES (PASTA CHOUX)
Avui toca uns postres d’aquells que quedes be i son molt bons! Les vaig fer fa uns dies aprofitant que tenia una nata per muntar des de feia dies a la nevera i no volia que es fes malbé, així que van anar de patac al congelador. I ahir a la nit vam anar a sopar a casa els padrins i les vaig portar per postres l’èxit va ser assegurat i abans de sopar la gent ja feia dentetes!! El meu cosí Ferran hem va preguntar com les havia fer perquè ell va provar de fer-les un dia i no li van acabar de quedar gaire be, així que aquí li deixo la recepta per quan ho vulgui torna a intentar-ho. Així doncs animo a tothom que experimenti i que cuini ja que un no neix ensenyat i la cuina a vegades s’hens resisteix però sempre provant una i una altra vegada sempre aconseguirem fer el que ens proposem!!! Així que anem a fer unes lioneses que no deixa de ser un basic de cuina, que es la pasta choux, fet al forn i farcit amb el que mes vulguem.
Ingredients per la pasta choux:
250ml d’aigua
100gr de mantega
5gr de sucre
1gr de sal
150gr de farina
4 ous M
Pel farcit:
1 pot de nata de 500gr, 35% M.G per a muntar.
150gr de sucre
Cacau en pols pur (jo utilitzo el Valor desgrasat) unes 2 o 3 cullerades.
1.Pesar i tamisar la farina.
2.En una caço posar l’aigua, la mantega, el sucre i la sal i esperar a que bulli, baixarem el foc i tirarem la farina de cop (no us preocupeu, no queda cap grumoll a la pasta) i barrejarem amb força i fins que es desenganxi dels costats de la caço, un cop passi això ho traurem del foc i deixarem refredar uns 20 minuts.
3.Anirem integrant els ous d’un en un, fins que el primer no sigui ben integrat no hi tirarem el segon, quan tinguem els ous ben integrats la pasta ja estarà llesta.
4.En una safata de forn i posarem paper de forn, hi amb una manega pastissera de broca rissada, anirem fen boletes de la mida d’una nou, deixant una mica de separació ja que al forn creixen bastant. Uns 200ºC uns 20 o 25 minuts, ja ho sabeu cada forn es un mon!! Fins que estiguin dauradetes i cuites.
5.Un cop fredes les tallarem per la meitat i les deixarem reservades.
6.Ara es moment de muntar la nata, millor si l’hem deixat juntament amb les varilles i el bol uns 20 minuts al congelador. Posarem la nata al bol i amb les varilles elèctriques començarem a batre a mínima velocitat, amb paciència veurem com comença a pujar, a la meitat i començarem a posar el sucre poc a poc fins que haguí pujat del tot. El punt esta en que puguen girar el bol sense que s’hens caigui la nata. Vigileu no batre en excés sinó es tallarà la nata i s’hens farà mantequilla.
7.Ara en un altre bol i posarem la meitat de la nata i les cullerades del cacau i batrem uns segons mes nomes fins que es barregi i ja tindrem llest també la trufa.
8.Es el moment d’agafar les lioneses tallades i anar-les farcint amb la nata i la trufa, aproximadament ens sortiran unes 20 de cada.
9.Les de trufa les podeu sucar del barret amb una mica de xocolata fosa o si no voleu tanta feina hi posar sucre glass per sobre i ja estan llestes per menjar!
10.Si no les voleu per al mateix dia les podeu congelar i queden boníssimes igualment.
Bon profit a tots!!!
dimecres, 18 de gener del 2012
COCA DE IOGURT
Avui toca una cosa dolça però també d’aquelles que sempre he vist fer a mares, padrines i tietes, sobretot a les tietes. Aquesta coca per mi era com un punt negre, mai havia aconseguit que hem sortís be, sempre hem sortia excessivament daurada, per no dir casi be cremada per fora i seca per dins, i això feia tirar-me enrere alhora de fer-lo. La meva tieta Roser sempre el fa i li surt molt, molt bo. Jo vaig pensar al final que m’hen sortiria i vaig decidir a fer-lo una vegada mes, però aquest cop he pogut amb el forn, el problema sempre ha sigut el forn. El forn es un aparell que te vida pròpia, de veritat, si mes no el meu que sembla que hem vulgui fer la punyeta cada cop que hi faig alguna cosa. I be aquest cop l’he aconseguit. Una coca esponjosa, amb un dauradet de pastisseria i boníssima, la meva mare es va apropiar tota la que va quedar!!
Ingredients:
1 iogurt natural o de llimona (guardarem el pot com a mesura)
1 pot d'oli d’oliva
2 de sucre
3 de farina
3 ous
1 sobre de llevat
La pell i el suc de mitja llimona
1 sobre de sucre avainillat
1 mica de mantega
1 rajolinet petit de anís o moscatell (opcional)
1.Començarem rallant la pell de la llimona i exprimint-ne el suc, ho reservarem, i pre escalfant el forn a 200ºC opció dalt i baix.
2.En un bol i posarem el iogurt, els ous, el sucre de vainilla la pell i el suc de la llimona, el rajolí de licor (opcional) i les mesures de sucre i oli. Ho batrem tot fins que quedi una pasta liquida aproximadament uns 3-4 minuts, si tenim varilles elèctriques farem mes feina i ens anirà molt millor, però si no en tenim amb unes varilles manuals també ho farem!!
3.Ara tamisarem la farina amb el llevat dins de la barreja anterior, hi ho barrejarem molt be fins que no ens quedi cap grumoll. Quedarà una massa semi liquida i que fa una oloreta que t’ho menjaries sense coure, jejeje.
4.Ara es hora de untar el motlle amb una mica de mantega. Jo he fet servir un aro dels que s’obren amb base extraïble, el que seria un motlle des emmotllable de ferro. L’he obert i a la base li he posat paper de forn i l’he tancat amb el restant del paper sortint per fora, i llavors l’he untat be, paper inclòs. Tirarem la barreja dins i cap al forn, ara es el moment de baixar-lo a 180ºC.
5.A la mitja hora obrirem una mica i beurem que s’ha daurat però que encara es cru, en aquest punt el taparem amb una mica de paper d’alumini amb conte de no cremar-nos i el deixarem un altre cop dins bo i tapat.
6.Ara aquí ja es qüestió d’anar vigilant el pastis cada 10 minuts aproximadament. Per saber si es cuit punxarem amb un escuradents llarg o amb un ganivet i si surt net ja esta cuit. En el meu forn encara va tardar uns 25 minuts, en total s’hi va estar dins el forn 55 minuts.
7.Apagarem el forn i deixarem el pastis reposar a dins 3 minuts amb la porta mig oberta, passat aquest temps el traurem si no quedaria sec. Ara nomes queda refredar, desemmotllar i degustar!
8.L’he decorat amb sucre glass i cacau en pols. Li podeu tirar sucre normal, granet d’ametlla... aquí cadascú el que tingui o si no us voleu complicar la vida sense res!!
9.El licor i el sucre avainillat es una opció però si no en teniu o no voleu doncs no passa res. I amb el motlle igual si no teniu res específic per pastissos doncs en una font de pyrex o que serveixi pel forn ben untat de mantega i llestos.
Ara si que si, a degustar perquè es molt bo i Bon profit!!
dilluns, 16 de gener del 2012
LLONZATS DE PORC A LA TARONJA
Aquesta recepta l’he improvisat ja que tenia unes llonzes de porc al congelador i que les pobres estaven ja una mica mortes de riure. Aquesta carn es una mica dura i si la cous a la planxa encara s’hen torna mes, així que vaig decidir fer-la amb una mica de salseta i a poc foc però de totes maneres molt senzill ja que treballava i no tenia gaire estoneta per estar a la cuina. El resultat molt bo, amb un toc àcid i dolç a la vegada!
Ingredients:
4 llonzes de poc
3 cullerades d’oli d’oliva
1 gotet de vi, la meitat de blanc i la meitat de negre
1 taronja
Una punta de cullera de maicena, uns dos grams
Sucre o sucre moreno o mel…
Sal i pebre
1.Salpebrarem les llonzes i les posarem en una paella a foc fort amb l’oli uns 3 minuts per cada costat.
2.Mentrestant rallarem la pell de mitja taronja i farem el suc de la taronja sencera. Dins del suc hi desfarem la maicena, penseu que en fred la maicena es desfà molt be, però en calent fa grumolls i no es desfà.
3.Passat els 3 minuts per costat, baixarem a foc suau, hi i tirarem el vi, el suc de la taronja amb la maicena i la pell, això ho deixarem uns 10 minuts per costat vigilant la salsa que veureu que amb una punteta de no res farà una salseta espessa i brillant.
4.Passat aquest temps provarem la salsa i si la trobem excessivament acida i tirarem sucre de miqueta en miqueta i l’anirem provant fins que sigui al nostre gust. Quant tireu el sucre feu sobre la salsa i no sobre la carn així aconseguireu que la salsa canvií de gust però la carn no!
5.Si no teniu maicena també podeu tirar-hi farina però això si en necessitareu poder una cullera sencera, la farina no espessa tan com la maicena.
6.I això del edulcorant per la salsa ja ho deixo a disposició de cadascú, però recordeu sempre poquet en poquet i remenant abans de provar.
7.Si li doneu uns cops amb el morter a la carn abans de coure la fareu un pel mes tova.
8.Jo l’he acompanyat d’una patata al caliu, però ho podeu acompanyar amb el que vulgueu: Una mica d’escalivada, una carxofa al forn, una mica d’arròs bullit…
Espero que us haguí agradat i ja sabeu Bon profit!!!
divendres, 13 de gener del 2012
LLENTIES AMB XORIÇO I MORCILLA
Aquesta recepta li he vist fer tota la vida a la mama. Es d’aquelles receptes que et recorden a quan estaves a casa amb els pares i que de tant en tant et be de gust recordar. A mi m’agraden molt i personalment penso que n’hauriem de menjar un cop a la setmana perquè porten molt de ferro. Tampoc es la típica recepta de llenties que recordo haver vist a totes les cases les típiques llenties que queden fosques que també les trobo boníssimes, però les meves hem recorden a la mama i això doncs per mi no te preu. En fi…
Ingredients:
1 pot de vidre de llenties ja cuites
1 ceba petita
120g de tomata natural de llauna
Uns trossets de cansalada de porc
Unes rodanxetes de xoriço vermell fumat
Unes rodanxetes de “morcilla” negra fumada
Una patata petita
Mitja pastilla de caldo de verdures
Aigua
1.Començarem tallant els embotits i la patata a trossos i els reservarem.
2.Rallarem la ceba i la posarem en una olla petita amb un raig d’oli, hi la courem a foc mitja. Quan sigui d’auradeta, li tirarem la tomata de pot i ho sufregirem tot junt fins que sigui ben espès.
3.Un cop llest el sofregit i titarem la cansalada, les rodanxes de xoriço, la pastilla esmicolada i la patata i li donarem unes voltes.
4.Tot seguit hi tirarem les llenties i tot seguit l’aigua fins a cobrir, si ens passem amb l’aigua ens quedaran massa liquides, aquí pujarem el foc.
5.Anirem coent i barrejant, vigilant que no s’enganxin a l’olla, i vigilant la patata, quan aquesta estigui cuita del tot ja tindrem les llenties apunt per tirar la morcilla negra apagarem el foc i esperarem un minutet abans de servir-les. Aquesta la tiro sempre al final sinó s’esmicola tota.
6.La pastilla de caldo es per donar-hi gust, ara si no en teniu no passa res i tireu sal i llestos.
7.Aquest embotit el compro jo al supermercat, be tot junt amb un pack i el trobo a les neveres de la carn, per si us interessa es diu compagno asturiano.
8.Nosaltes ho fem com plat unic i hem menjem dos persones.
8.Nosaltes ho fem com plat unic i hem menjem dos persones.
Bon profit a tots!
dimecres, 11 de gener del 2012
FLAM DE CARABASSÓ I FORMATGE DE CABRA
Després d'aquests dies de festa avui toca una recepta una mica lleugera. Un flam salat que surt de l'habitual amb un toc de formatge que de segur que agrada a tothom.
Ingredients:
200g de carabassó
100g de formatge rulo de cabra
4 ous
100ml de llet o de nata per cuinar
1 polsim de sal
1. Per començar cuinarem el carabassó al vapor (en una paella amb 1 ditet d'aigua i sal) i el deixarem casi be fet.
2. En un bol batrem els ous amb la llet o la nata i afegirem el formatge a trossets ben petits i un polsimet de sal.
3. En un motlle de silicona hi posarem el carabassó al fons i el deixarem arrefredar una mica, quan sigui fred i tirarem la barreja dels ous per sobre i el posarem al forn a 200ºc uns 30 minuts.
4. Passat el temps el punxarem amb un ganivet per comprovar que es cuit, si li falta una mica ho anirem comprovant, cada forn es un mon i tothom es coneix el seu.
5. El des emmotllarem en una plata i ja el podrem servir.
6. Jo l'he acompanyat amb uns tomàquets raff amanits amb sal, herbes provençals, un polsim de pebre i un raig d'oli d'oliva, fets al forn aprofitant que fem el flam.
7. El motlle de silicona serveix perquè alhora de des emmotllar sigui mes facíl però si no en teniu serveix qualsevol motlle de forn sucat amb una mica de mantega i farina.
Espero que us haguí agradat i Bon profit a tots!!
diumenge, 8 de gener del 2012
PASTÍS TRES XOCOLATES
Be començarem amb una recepta dolça que alguna gent m’ha demanat i així sempre que la voldran la tindran fàcilment. Aquest pastis el primer cop que el vaig veure hem va sobtar, pensava que com podien estar tan ben definides les 3 capes amb els colors tan perfectes? I li vaig preguntar a la Laura que com l’havia fet; vaig veure que de complicació no en tenia gaire i vaig decidir de fer-lo un dia per sopar amb els amics, el resultat molt bo, amb una textura cremosa i ideal per fer a l’estiu sense necessitat de forn ni de molta estona a la cuina que a ple mes d’Agost no apeteix gens. Espero que us animeu i que disfruteu amb ell.
Ingredients:
Per la base:
1 paquet de galetes maria
60g de mantega
Pel pastís:
200g de xocolata negra
200g de xocolata amb llet
200g de xocolata blanca
750ml de llet (250ml per cada capa)
750ml de nata (250ml per cada capa)
3 sobres de quall “cuajada”
40g de sucre per cada capa 120g en total
1.Primer de tot triturarem les galetes amb la picadora, i ho barrejarem amb la mantega fosa, quan sigui tot ben barrejat ho posarem al fons d’un motlle de base extraïble, ho dels que son des emmotllables i ho apretarem ben fort amb una cullera perquè quedi compacte. Ho reservem a la nevera m’entrés elaborem les capes del nostre pastís.
2.Començarem amb la xocolata negra. Barrejarem 250ml de llet amb 250ml de nata (reservar un vas per barrejar-hi el quall). En un caço hi posarem la xocolata a trossos, els 40g de sucre i la nata i la llet menys el vas que em reservat, i ho posarem al foc fins que bulli barrejant de tant en tant perquè no s’enganxi.
3.Mentrestant en el vas que hem reservat i desfarem el sobre sencer del quall.
4.Quan la barreja del caço bulli retirarem del foc i tirarem el vas amb el quall i barrejarem vigilant de que no quedin grumolls. Ho tornarem a posar al foc barrejant constantment fins que torni a arrancar el bull, ho traiem de foc i ho tirarem sobre la base de les galetes.
5.Despres es el torn de la xocolata amb llet i per últim la xocolata blanca. El procés es el mateix que el que hem explicat.
6.Mai farem les tres xocolates a la vegades sempre una després de l’altra, així aconseguirem que la capa anterior hagi quallat el suficient per tirar l’altra a sobre.
7.La capa de xocolata negra i la de llet la marcarem amb una forquilla, Agafem una forquilla i amb delicadesa de no clavar la forquilla amb excés, li farem unes ratlles per tot el pastis, la nostra intenció nomes es marca la capa quallada, així aconseguirem que es quedin enganxada una capa amb l’altra, si no ho féssim hi hauria el perill que alhora de desemmotllar les capes hagin quedat independents i que belluguin.
8.Alhora de tirar una capa sobre l’altra necessitarem un segon d’ajuda ho una mica d’ingeni. Agafarem un cullerot i del revés i prop del pastís hi tiraren el líquid poc a poc, per sobre així evitarem que faci forat i que es barregin les capes.
9.Aquest pastís es millor d’un dia per l’altre. Alhora de servir el desemmotllarem i el decorarem.
10. Ho decorarem amb el que tinguem jo en aquest cas vaig comprar unes boletes dels 3 colors i les vaig tirar per sobre, però també hi podeu tira uns fideuets o cacau, aquí cadascú ha de fer servir l’ imaginació
Espero que us hagi agradat i si teniu qualsevol dubte per petit que sigui ja sabeu que m’ho podeu preguntar sense cap problema.
Bon profit!
Subscriure's a:
Missatges (Atom)