Blog de cuina tradicional dolça i salada!

dilluns, 28 d’octubre del 2013

PANELLETS


Avui toca el clàssic dels clàssics de la Castanyada, els panellets. Qui no ha vist una mare o padrina fer panellets algun cop? O ara que hi penso qui no n’ha fet algun cop al cole, nosaltres si que en fèiem i que divertit que era llepar-te els dits...

Ingredients:

1quilo de farina d’ametlla
600gr de sucre
4 ous mitjans 3 si son grans
200gr de moniato
1 sobre de sucre de vainilla
1 ou per pintar

Varietats:

De cafè:
2sobrets de cafè Esspreso soluble
sucre en pols

De xocolata:
1 cullerada de xocolata pura en pols
uns xurrets de xocolata

Amb ametlla sencera:
Unes quantes ametlles senceres torrades

De codonyat:
Un tros de codonyat

De cireres:
Unes cireres amb almívar

De llimona:
La ralladura d’una llimona
El suc de mitja llimona
Sucre en pols

Amb bastonets d’ametlla:
100gr+- de bastonets d’ametlla

De pinyons:
100gr de pinyons

1.El mati abans ho el dia abans posarem a bullir el moniato, el bullirem sencer i amb la pell. L’anirem punxant i quant el travessem amb un escuradents amb facilitat es que ja es cuit. Deixarem que es refredi i el pelarem i el xafarem molt be amb una forquilla. El reservarem tapat amb un tros de film a la nevera.

2.En un bol gran, posarem la farina d’ametlla, el sucre i el sucre de vainilla i ho barrejarem amb les mans. Tot seguit i anirem tirant els ous, els tirarem d’un en un i cada ou abans d’incorporar el següent el barrejarem una mica. Quan tinguem tots els ous ho treballarem una estona fins que tinguem una pasta compacta, es el moment de incorporar el moniato i treballar la massa per a que s’incorpori be.

3.Amb tota la pasta resultant farem tantes boles com de varietats volem fer, aquest cop 8 varietats.

4.Agafarem una bola la posarem dins un plat, tirarem el cafè per sobre i treballarem fins que estigui ben incorporat el cafè a la massa. Farem boletes no gaire grans i les xafarem una mica per simular el gra de cafè, els “enfarinarem” amb sucre en pols i finalment els hi farem un tall al mig. Ja tenim els primers panellets fets!!

5.Amb els de xocolata farem el mateix, posarem la bola en un plat, treballarem i farem boletes aquests cop els i farem un forat al mig per a poder posar els xurrets de xocolata i ja tindrem uns altres panellets fets.

6.D’una de les boles grans en farem panellets de la mida que vulguem, a casa agraden mes aviat petitets els arrodonirem ben be  i finalment i posarem una ametlla torrada per sobre, apreteu-la una mica per a que s’enganxi al panellet.

7.Ara farem els de cirera i seguirem exactament el mateix pas que amb els d’ametlla sencera. I posarem mitja cirera i l’apretarem una mica.

8.La bola per aquest panellets pot ser una mica mes petita perquè abasta més. Estendrem una capa de film de cuina posarem la bola al mig i taparem amb mes film de cuina. Amb el corro de cuina la xafarem fins aconseguir una fina capa de mig centímetre, destaparem amb cura i posarem una tira de codonyat al centre (si us ha sortit molt ampla la capa la partim per la meitat i fem dos tires de panellets) i amb el film l’acompanyem i la tanquem per a que agafi be la forma fem un “caramel” amb la tira, la desemboliquem i tallarem una mica a l’esbiaix per a formar els panellets de codonyat. Sembla molt difícil però costa més d’escriure que de fer. Apa, una varietat més feta.

9.Agafarem una bola la posarem en un plat i tirarem el suc de la mitja llimona i la pell rallada i ho treballarem fins que sigui tot incorporat a la pasta. Farem panellets i els “enfarinarem” amb sucre en pols.

10.Pels panellets de bastonets d’ametlla farem uns cilindres una mica mes petits que un panellets, els arrebossarem amb els bastonets i els anirem apretant una mica i si per algun lloc no si enganxa li posarem un bastonet i l’apretarem. Aquests i els de pinyons son els mes elaborats, jo com que a vegades de paciència poca aquí m’ajudo d’unes mans més pacients aquest any les de la meva futura sogra.

11.Pels panellets de pinyons farem exactament que els de bastonets però aquest cop no farem cilindres, farem panellets més petits. Els arrebossarem i si algun lloc no hi ha quedat pinyó li posarem amb paciència.

12.Avans d’enfornar-los els pintarem tots menys els que estan enfarinats amb sucre amb ou batut.

13.A mesura que els tinguem llestos els posarem sobre una safata de forn amb un tros de paper vegetal, els courem per tandes, amb el forn a 200ºC amb escalfor a dalt i a baix uns 10-12 minuts o fins que tinguin un bonic color per sobre.




Bon profit a tots i Bona Castanyada a tots!!!

dimecres, 16 d’octubre del 2013

PA DE BOLETS I SÈSAM



Avui amb aquesta entrada voldria celebrar el dia mundial del pa i presentar-vos la meva joguina culinària, la Taurus Mycook. He volgut elaborar un pa una mica diferent i de pas començar a prendre alguna idea per la castanyada i que millor que un pa de bolets ja que estem en plena temporada!

Ingredients:

400gr de farina
200gr d’aigua
50gr d’oli d’oliva
30gr de llevat fresc premsat
2 culleradetes de cafè de sal
1 culleradeta de cafè de sucre
25gr de barreja de bolets secs
10gr de llavors de sèsam i més per decorar.

1.Introduirem els bolets al vas del robot i programarem 10 segons a velocitat 7.

2.Introduirem tots els ingredients al vas posant en un costat la sal i en un altre el llevat i programarem 2 minuts, sense temperatura a velocitat AMASADO sense la paleta amasadora.

3.Retirem la massa del vas i en fem una bola, la deixarem reposar en una safata de forn amb paper unes dos hores tapada amb un film de plàstic untat amb oli i a sobre un drap de coto.

4.Passat el temps haurà d’haver duplicat el seu volum inicial, li farem uns talls amb un ganivet, decorarem amb el sèsam i tirarem una mica de farina per sobre.

5.Pre escalfarem el forn a 220ºC i quan sigui calent i posarem el pa a coure uns 25 minuts. Passat el temps i amb un color bonic el deixarem refredar sobre una reixa.


Bon profit a tots!!!

divendres, 4 d’octubre del 2013

CREMA CATALANA



Ara feia un grapat de dies que no deixava veure’m gaire per aquí i avui us deixaré una recepta d’aquelles catalanes, catalanes i que a més a més fan diumenge. Que bona es la crema catalana amb el seu sucre cremat i si a sobre l’acompanyem amb uns carquinyolis o uns bunyols ja es la pera llimonera!!!

Ingredients: (per a 6 cassoletes de fang)

1 litre de llet
4 rovells d’ou + 2 ous sencers
200gr de sucre
50gr de maicena
1 pal de canyella
la pell sencera d’una llimona

1.Reservem un vas de llet i la resta la posem dins un olla amb el sucre la canyella i la pell de la llimona a bullir. Ho barregem per a que es desfaci el sucre i deixem fins que bulli.

2.Dins un bol posem la llet freda i desfem amb molta cura la maicena per a que no quedin grumolls, tot seguit i incorporem els ous i ho barregem ben be.

3.Quan la llet amb el sucre bulli retirem l’olla del foc aboquem el que tenim al bol i tornem a posar-ho al foc, aquest cop una mica més fluix i sense deixar de remenar-ho amb un batedor o una cullera de fusta veureu que espessa ràpid per això es important no deixar de remenar per a que no s’enganxi.

4.Quan sigui espès retirem l’olla del foc i de la crema i traurem la pell de la llimona i la canyella. Tot seguit ho repartirem per les cassoletes de fang i deixarem que refredi a temperatura ambient.

5.Un cop fred guardar a la nevera fins al moment de servir. Just abans de servir hi tirarem una bona quantitat de sucre per a sobre de la crema i ho cremarem amb un soplet de cuina. Decoreu com més us agradi i a disfrutar.



Bon profit a tots!!!