Tornem
amb la recepta estrella del Nadal, la sopa amb galets i pilotetes. Aquesta sopa
es tant diferent amb la que fem la resta de l’any, aquesta te més fato i esta
feta amb més amor i carinyo! Jo aquest any la vaig fer amb un perol ben gran a
fora al balcó i amb un tres peus així me’n va sobrar per a menjar-ne tot el que
queda d’hivern!! Nomes dir-vos que aquell dia al matí tot el carrer feia
oloreta a Nadal!! Aquest cop la protagonista de les fotos va ser la meva mare així que gràcies Mama!!!
Ingredients:
(per a 15-16 litres d’aigua)
2
trossos d’ossos de vedella a ser possible de cua o genoll
3 pams
de llonganissa
2 pams
de botifarra negra
1 tall
ben generós de cansalada de porc
2 os de
corder a ser possible de costella
8 o 9
ossos de porc petits
1 os
d’espinada
2 ossos
de pernil a ser possible amb una mica de carn
½
gallina
3 o 4
carcasses de pollastre
200gr de
morró i orella de porc
4 ossos
salats petits
2 o 3
pilotes de carn picada
½ col
2 o 3
porros
2 xirivies
2 naps
4
pastanagues
2 rames
d’api
3
patates
4 cebes
petites
Per la
sopa:
500gr de
carn picada mixta per a fer les pilotetes
1 ou
1
miqueta de pa rallat
sa
galets
de la mida que ens agradin
1.Dins
l’olla i posarem 2 o 3 litres d’aigua i tot seguit i posarem la gallina, els
ossos de vedella, la cansalada, les carcasses de pollastre, ossos de porc,
ossos de corder i l’os d’espinada o cobrirem amb aigua o taparem i deixarem una
mitja hora.
2.Passat
aquest temps destapem l’olla i tirarem els ossos salats, els ossos de pernil i
el morro i l’orella de porc juntament amb el porro, la xirivia, el nap, la
pastanaga i l’api tirarem uns 10 litres d’aigua i deixarem coure una hora i
mitja ben bona tapat i a foc mitja.
3.Passada
l’hora i mitja tirarem la mitja col, la botifarra negra, la llonganissa, les
pilotes, les patates i les cebes i ho deixarem coure uns tres quarts d’hora
més. Si fes falta li podríem tirar uns 2-3 litres més de caldo ja que una mica evaporarà
amb tot aquest temps.
4.Apagarem
el foc i deixarem que refredi. Jo la vaig deixar fora el balcó ja que aquí a la
meva zona i sol fer bastant fred. Tot aquest procés el vaig fer el dia 24 al
matí.
5.El dia
de Nadal tornarem a escalfar el caldo perquè s’haurà solidificat tot amb el
fred. De mentre agafarem la carn picada i la barrejarem amb l’ou i el pa fins
que sigui ben homogeni i ho rectificarem de sal, el procés es ben be com si
féssim unes mandonguilles però sense enfarinar-les. Farem pilotetes petites
unes 4 o 5 per persona i les reservarem.
6.Passarem
el caldo ja calent dins una olla i tirarem les pilotes i ho posarem uns 5
minuts al foc per a que vagin coent les pilotetes, passat aquest temps i
tirarem els galets que vulguem mes o menys per persona i deixarem coure segons
les especificacions del fabricant.
7.Rectificarem
de sal i ja tenim la sopa de Nadal llesta. La podem servir juntament amb les
verduretes i la carn de la pilota gran, la llonganissa, la botifarra negra, la
cansalada i les orelles i el morro del porc, tot això per a qui en vulgui.
8.Jo
quan vaig retirar el caldo i vaig posar 2 litres més d’aigua i ho vaig deixar
bullir uns ¾ d’hora més mentre dinàvem.
9.NO
tireu la carn del bullit la pròxima entrada tindrem una recepta 100%
aprofitament i molt bona!! Ah, per cert no son croquetes!! J
Bon
profit a tots!!!
bonissimaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ResponEliminaAAiiiiiii!!! Quina sopaaaaa! Què bona!!! A casa nostra som molt soperos!!! Si fos per mi...en menjaria cada dia!! I aquesta....té una bona pinta!!!
ResponEliminaSalut i petons,
Olga