Avui fa
un anyet que va començar aquesta aventura!! Amb ella he compartit més alegries
que un altra cosa i també m’ha impulsat una mica a fer coses noves de les quals
ja formen part del meu petit recull de receptes de diari. Després de 52
seguidors i més de 22 mil visites (per a mi moltes), nomes us vull donar les
gracies a cada un de vosaltres que heu impulsat a que dones a coneixes les
cosetes que faig. Des d’avui aniré penjat les receptes que vaig fer pel dia de
Nadal i aquest fantàstic tortell de reis tret de la pagina webos fritos i que
la veritat que sense un vídeo tan ben explicat de segur que no hagués sortit un
tortell tan i tan bo!!
Ingredients:
Per la
massa mare:
70gr de llet
10 gr de
llevat fresc de pastisseria
1 c/p de
sucre
130gr de
farina de força
Per la
massa principal:
60gr de
llet
70gr de
mantega a temperatura ambient
2 ous M
25gr de
llevat fresc de pastisseria
25 gr
d’aigua d’azahar
450gr de
farina de força
1 pessic
de sal
120gr de
sucre glaç aromatitzat amb la pell de mitja llimona i mitja taronja
Per
decorar:
1 ou
batut
sucre
mullat amb unes gotetes d’aigua
cireres
amb almívar
ametlla crocant
Per
farcir:
Nata
Trufa
Crema
pastissera...
1.agafarem
el sucre de la massa principal el posaren un una tassa i li tirarem la pell
rallada de la taronja i la llimona, ho barrejarem i ho deixarem reservat.
2.Agafarem
tots els ingredients de la massa mare i els barrejarem en un bol petit fins que
tinguem una bola homogènia de massa. Omplirem un bol gros amb aigua freda i
dins i posarem la bola de la massa mare. Passat uns deu minuts flotarà a
l’aigua, ja la podem treure i deixar-la en un platet per utilitza-la mes tard.
3.Prepararem
la massa principal. En un bol posar tota la farina i farem un crater al mig, hi
posarem el sucre, la sal, la mantega, els ous, l’aigua d’azahar i finalment la
llevat desfeta dins la llet. Ara es moment de començar a amassar fins que
tinguem una bola homogènia, traspassarem la massa sobre el marbre de cuina i
continuarem amassant uns 10 minuts mes, si la massa es torna dura la deixarem
reposar 5 minuts per a que torni a ser elàstica.
4.Passat
aquest temps posarem la massa dins un bol prèviament untat amb oli i la taparem
amb un tros de film de cuina, deixarem fermentar unes 6 hores mes o menys
perquè a de doblar una mica mes del seu volum inicial.
5.Passades
les hores traurem la massa del bol i la partirem per la meitat ( es ha dir que
podrem fer dos tortells!!) la deixarem amb forma de bola i li donarem la forma
al tortell. Com farem això, doncs molt fàcil posaré el dit just pel mig de la
bola i li farem un forat i ara es qüestió d’anar donant la forma al tortell per
a que quedi una mica igual de tots els costats, una bona manera es alçar el
tortell i deixar que el seu propi pes el vagi estirant alhora que li anem donant
la volta així ens quedarà igualet per tots els costats.
6.Agafarem
una safata de forn i li posarem un tros de paper vegetal. Posarem el tortell
sobre i al mig del forat i posarem un cercle d’emplatar untat amb oli així
evitarem que el forat del mig es faci petit, el taparem amb un drap de cuina i
el deixarem reposar unes 3-4 hores mes a de tornar a doblar el seu volum.
7.Passat
aquest temps destaparem el tortell amb molta cura que sinó pot desinflar-se tot
i el decorarem al gust, primer el pintarem amb l’ou batut amb un pinzell i amb
molt de conte de no punxar-lo, posarem les cireres, el sucre moll i per últim
una mica d’ametlla crocant.
8.Ara es
el moment de fornejar-lo, primer pres calfarem el forn a 200ºC, quan el forn
sigui calent posarem el tortell dins el deixarem dotze minuts i el baixarem a
180ºC i el courem uns 5 minuts mes, (si veiem que es crema obrim el forn
ràpidament i el tapem amb un tros de paper d’alumini). Apagar el forn retirar
el tortell i deixar-lo refredar.
9.Quant
el tortell sigui fred retirarem l’anell del mig amb molta cura i amb l’ajuda
d’un ganivet de punta.
10.Agfarem
el tortell i el partirem per la meitat, i el farcirem amb el que mes vulguem
amb el meu cas un de nata i un de trufa, posarem el rei i la fava, el taparem
amb cura de no xafar el farcit i ja es llest per a regalar a qui vulguem o per
menjar-lo sense mes!!
Espero
que us hagi agradat i que us poseu a fer tortells per a regalar per que la
veritat que surt bo, boníssim!!!!
Bon
profit a tots!!!
Quina bona pinta!!!
ResponEliminaQuin tortell més xulo!!!! Enguany he fet jo mateixa el tortell de Reis i....he gaudit molt fent-lo!!!!
ResponEliminaSalut i petons!
Olga
felicitats per aquest anyet! petons!
ResponElimina