Blog de cuina tradicional dolça i salada!

dimecres, 18 de gener del 2012

COCA DE IOGURT

                                                           
Avui toca una cosa dolça però també d’aquelles que sempre he vist fer a mares, padrines i tietes, sobretot a les tietes. Aquesta coca per mi era com un punt negre, mai havia aconseguit que hem sortís be, sempre hem sortia excessivament daurada, per no dir casi be cremada per fora i seca per dins, i això feia tirar-me enrere alhora de fer-lo. La meva tieta Roser sempre el fa i li surt molt, molt bo. Jo vaig pensar al final que m’hen sortiria i vaig decidir a fer-lo una vegada mes, però aquest cop he pogut amb el forn, el problema sempre ha sigut el forn. El forn es un aparell que te vida pròpia, de veritat, si mes no el meu que sembla que hem vulgui fer la punyeta cada cop que hi faig alguna cosa. I be aquest cop l’he aconseguit. Una coca esponjosa, amb un dauradet de pastisseria i boníssima, la meva mare es va apropiar tota la que va quedar!!

Ingredients:

1 iogurt natural o de llimona (guardarem el pot com a mesura)
1 pot d'oli d’oliva
2 de sucre
3 de farina
3 ous
1 sobre de llevat
La pell i el suc de mitja llimona
1 sobre de sucre avainillat
1 mica de mantega
1 rajolinet petit de anís o moscatell (opcional)

1.Començarem rallant la pell de la llimona i exprimint-ne el suc, ho reservarem, i pre escalfant el forn a 200ºC opció dalt i baix.

2.En un bol i posarem el iogurt, els ous, el sucre de vainilla la pell i el suc de la llimona, el rajolí de licor (opcional) i les mesures de sucre i oli. Ho batrem tot fins que quedi una pasta liquida aproximadament uns 3-4 minuts, si tenim varilles elèctriques farem mes feina i ens anirà molt millor, però si no en tenim amb unes varilles manuals també ho farem!!

3.Ara tamisarem la farina amb el llevat dins de la barreja anterior, hi ho barrejarem molt be fins que no ens quedi cap grumoll. Quedarà una massa semi liquida i que fa una oloreta que t’ho menjaries sense coure, jejeje.

4.Ara es hora de untar el motlle amb una mica de mantega. Jo he fet servir un aro dels que s’obren amb base extraïble, el que seria un motlle des emmotllable de ferro. L’he obert i a la base li he posat paper de forn i l’he tancat amb el restant del paper sortint per fora, i llavors l’he untat be, paper inclòs. Tirarem la barreja dins i cap al forn, ara es el moment de baixar-lo a 180ºC.

5.A la mitja hora obrirem una mica i beurem que s’ha daurat però que encara es cru, en aquest punt el taparem amb una mica de paper d’alumini amb conte de no cremar-nos i el deixarem un altre cop dins bo i tapat.
6.Ara aquí ja es qüestió d’anar vigilant el pastis cada 10 minuts aproximadament. Per saber si es cuit punxarem amb un escuradents llarg o amb un ganivet i si surt net ja esta cuit. En el meu forn encara va tardar uns 25 minuts, en total s’hi va estar dins el forn 55 minuts.

7.Apagarem el forn i deixarem el pastis reposar a dins 3 minuts amb la porta mig oberta, passat aquest temps el traurem si no quedaria sec. Ara nomes queda refredar, desemmotllar i degustar!

8.L’he decorat amb sucre glass i cacau en pols. Li podeu tirar sucre normal, granet d’ametlla... aquí cadascú el que tingui o si no us voleu complicar la vida sense res!!

9.El licor i el sucre avainillat es una opció però si no en teniu o no voleu doncs no passa res. I amb el motlle igual si no teniu res específic per pastissos doncs en una font de pyrex o que serveixi pel forn ben untat de mantega i llestos.

Ara si que si, a degustar perquè es molt bo i Bon profit!!

5 comentaris:

  1. GUAPA!!!!!!!!Aquest pastis jo també el faig, la recepta es igual. Per cert, es bonissssssssim.
    Petonets

    ResponElimina
  2. Bona nit, Aixo que hem vaig apropiar del tros de coca que va quedar no es veritat, tu me la vas deixar a casa per no endur-te-la, que pesaba massa jajajajaja

    ResponElimina
  3. Ahhhhhh m'he descuidat de dir que estaba bonisim, amb un toc molt bo de llimona. Encara tinc un troset a la nevera que faig que hem duri i com que s'ha conservat molt be en gaudeixo uns dies mes. Bona nit

    ResponElimina
  4. l´acabo de fer i hi he afegit trossets de xocolata negra a la pasta i un rajolí de ratafia. Tinc ganes que es refredi i tastar-lo!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Acabo de dinar i m'ha agafat gana un altre cop! De segur que a aquestes hores amb la xocolata i la ratafia ja no en queda!!!

      Elimina