Blog de cuina tradicional dolça i salada!

dimarts, 3 d’abril de 2012

FOCACCIA AMB ROMANÍ

                                               
La focaccia es un pa italià, digne pels que ens considerem novells a la cuina. No requereix d’un gran amassat i això fa que sigui mes fàcil, ni una gran elaboració, ni tampoc cal tingué molta cura en el fornejat. L’únic que requereix es una mica de temps ja que ha de llevar dos vegades. Jo era una mica escèptica per si no quedaria be però us asseguro que el resultat ens va agradar molt! Una molla molt suau i de fora un pel cruixent, amb un gust de pa que no es pot explicar amb els aromes de les herbes aromàtiques i de l’oli d’oliva que li dona un toc boníssim. Un pa digne al 100% de la dieta mediterrània, ric amb oli d’oliva i herbetes aromàtiques de les nostres terres. Aquesta recepta la vaig treure de recetascomida.com, però la vaig tunejar una mica ja que les quantitats que deia no les trobava molt ajustades. Espero que us i animeu!

Ingredients:

Ferment:
25ml d’aigua
1 culleradeta de sucre
1 cullerada sopera de farina de força
25 g de llevat fresc
Massa:
4 cullerades d’oli d’oliva
150ml d’aigua
310gr de farina de força + una mica més
10 gr de sal
Per decorar:
50 ml d’oli d’oliva
Herbes aromàtiques al gust (romaní, orenga, herbes provençals…)

1.Prepararem el ferment, barrejant  esmicolarem el llevat fresc amb l’aigua el sucre i la farina. Quan el tinguem ben barrejat s’haurà desfet el  llevat i ens quedarà un líquid una mica dens d’un color marronós i sense cap grumoll, això ho taparem hi ho deixarem reposar uns 25 minuts fora de la nevera. Passat aquest temps veurem que haurà duplicat casi be el seu volum. També infusionarem l’oli per decorar amb les herbes, ho posarem en un vas i 40 segons al microones, ho reservarem.

2.En un bol hi posarem la farina i la sal i ho barrejarem molt be. Farem un clotet al mig i posarem l’oli, el ferment i l’aigua. Això ho treballarem amb les mans fins que tot sigui incorporat, veurem que queda molt enganxifós a les mans. Tirarem sobre el mabre farina una mica generosa i sobre i bolcarem la massa i la treballarem uns 7 minuts sobre el mármol fins que ens haguí agafat la farina, arribats a aquest punt si la nostra massa es elàstica, un pel humida i que no se’ns apega a les mans ja la tindrem llesta, si encara se’ns apega a les mans es que necessita una mica mes de farina però ara li tirarem amb cura per a no passar-nos, de cullerada en cullerada. Per lo contrari si ens a quedat una massa  dura es que necessita un pel d’aigua així que li tirarem una mica d’aigua però igualment de cullerada en cullerada. Tan si necessita mes aigua o farina amassarem uns 5 minuts mes. Un cop feta en farem una bola.

3.Ara hem de greixar una plata de forn amb oli d’oliva, ha d’estar molt ben greixada sinó alhora de coure se’ns apegaria.(jo ho vaig fer dins una plata baixa de ceràmica).  Posarem la nostra bola de massa al centre la taparem amb un fil que l’haurem greixat prèviament i deixarem que llevi la massa fins al doble del seu volum, aproximadament una hora.

4.Passat aquesta estona traurem el film amb cura i estendrem la massa per tota la plata aquí el procediment es ven fàcil, agafarem les yemes dels dits i l’anirem estirant per tot el diàmetre com si li féssim un massatge a la massa jejeje! Un cop estirada ens quedarà una massa relativament prima amb uns clotets, no us preocupeu pels clotets perquè es típic de la focaccia. Tirarem els vaset d’oli que teníem reservat amb les herbes amb una mica de gracia per sobre de tota la massa, ho taparem un altre cop amb el film hi ho deixarem llevar un altre cop una horeta mes, te de doblar el seu volum un altre cop.

5.Escalfarem el forn amb l’opció dalt i baix a 180ºC, quan sigui calent traurem el film de sobre la massa amb molt de compte perquè no es desinfli i l’enfornarem uns 25-30 minuts al meu 30, fins que sigui una mica dauradeta per sobre i ja la tindrem llesta.

6.Per des emmotllar-la passarem un Ganivet ven afilat pels costats i per a treure-la de la plata ens ajudarem d’una espàtula passant-la pels costats i amb conte de no trencar-la quan ens trobem a sota del tot, l’espàtula ens ajudarà si se’ns a quedat una miqueta enganxada al fons. Aquest procediment el farem amb calent. Un cop treta de la plata la deixarem sobre una reixa perquè pugui suar, si la deixem sobre el mármol o sobre un plat quan sui la mateixa massa ens agafarà l’aigua del vapor i el pa ens quedaria moll.

7.Un cop tèbia o freda ja la podem degustar, això si la focaccia feta a casa es per menjar al moment  ja que d’un dia per l’altre  queda estovada i perd tota la seva gracia. Nosaltres ens la vam menjar per sopar amb pernil salat i unes rodanxes de formatge de cabra i va ser deliciós!!!



Bon profit a tots!

2 comentaris:

  1. tu sempre fen cossssetes bonissssimes.
    Ahhh i jo sent la primera en comentat, et segueixxxxxxo molt

    ResponElimina
  2. I tu no saps el feliç que hem fan els teus comentaris!!
    Gracies per pensar que aquestes cosetes sempre estan bones!
    Mil petonets!!

    ResponElimina